
Ljudje pogosto zavržemo olupke sadja, med njimi tudi pomarančnega. Vendar pa so strokovnjaki z novo študijo odkrili, da lahko s tem zavržete celo zakladnico hranil.
Oglaševanje
Naslednjič, ko boste jedli pomarančo ali si želeli pripraviti pomarančni sok, ne zavrzite njenega olupka, piše EatingWell.
Skupina raziskovalcev iz Nigerije je namreč med preučevanjem kemične sestave pomarančne lupine in njenega vpliva na zdravje ugotovila, da ima veliko koristi za naše telo.
Avtorji študije so poudarili, da je pomarančna lupina bogata s prehranskimi vlakninami in polifenoli. Vsebuje tudi veliko pektina, vrste topnih vlaknin, ki se v stiku z vodo raztopijo in olajšajo odvajanje blata. Topne vlaknine obenem lahko upočasnijo prebavo, pomagajo stabilizirati krvni sladkor, odstranijo holesterol in celo znižajo krvni tlak.
Raziskovalci so ocenili, da lahko pomarančna lupina na več načinov koristi črevesju. Njene vlaknine naj bi na primer podpirale rast koristnih mikroorganizmov v črevesju. Ko ti fermentirajo vlaknine, lahko spremenijo sestavo polifenolov in jih pretvorijo v koristno obliko.

Medtem lahko flavonoidi, vrsta antioksidantov v pomarančni lupini, zavirajo razvoj potencialno škodljivih bakterij v črevesju in spodbujajo rast koristnih. Pomagajo lahko tudi krepiti črevesno pregrado in preprečiti sindrom prepustnega črevesja.
Je torej varno jesti pomarančno lupino?
Mnogi so vseeno zaskrbljeni, da uživanje pomarančne lupine ni zdravo, saj je več preteklih študij pokazalo, da obstaja velika verjetnost, da se na lupini nahajajo ostanki pesticidov.
Vendar pa uporaba pomarančne lupine v kuhanji ni nič kaj novega. Ljudje jo med drugim pogosto uporabijo za pripravo marmelade ali za dekoracijo jedi in pijač.
Če niste povsem prepričani, ali lahko takoj zaužijete pomarančno lupino, jo lahko shranite za pozneje. Kot je svetovala urednica za področje hrane pri EatingWell Alex Loh, lahko lupino naribate v vrečko in jo shranite v zamrzovalniku, dokler je ne želite uporabiti.

V primeru, da vas skrbi morebitna prisotnost pesticidov, lahko kupite ekološke pomaranče, ki niso izpostavljene sintetičnim pesticidom in gnojilom. Ker pa kmetje uporabljajo naravne pesticide, je še vedno pametno, da pomaranče sperete pod vodo.
Pred pranjem pomaranč si umijte roke, nato pa sadje sperite in zdrgnite pod tekočo hladno vodo. Izogibajte se namakanju ali uporabi detergentov. Za dodatno previdnost lahko pod tekočo vodo na hitro namakate še v razredčenem kisu, katerega kislina po navedbah strokovnjakov preprečuje rast bakterij in gliv.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje